söndag 5 februari 2012

Chokladfudgetårta



Chokladfudgetårta


Tips: Servera med en klick lättvispad grädde, glass och färska bär eller en fräsch och syrlig fruktsallad.

Ingredienser

150 gram smör

2 st ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kaffe, kallt

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 tsk bakpulver


Fudge

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

2 msk ljus sirap

100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt

75 gram smör, rumstempererat


Garnering

1 msk kakao


Tillagning

ca 10 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.

Receptet kommer från ”Choklad” (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar